Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi - Mozi

2015.11.23

Mi is a házi-mozi?

A házi-mozi egy hang- és képlejátszó rendszer, mely otthonába viszi az igazi mozik látvány- és hangélményét. A házi-mozi lehet egyszerű, ami a lakószobában lévő TV készülék köré felállított hangrendszerből áll csupán.

 A házi-mozi lehet összetett, mint egy külön vetítőterem, gondosan kidolgozott belsőépítészeti és akusztikai tervek alapján megépítve, beépített hangsugárzókkal, nagy erősítőkkel és hatalmas vászonra vetített képpel.

thxultra2system-white_635096748652530000_medium.jpg

Mi különbözteti meg a hagyományos TV-nézést a házi-mozitól?

 A tér hangzás,(surround) mely például egy DVD lemez sokcsatornás hangsávjáról, származhat. Ezeket, a csatornákat a képernyő körül, elől lévő három és a mindkét oldalon kicsit hátrébb elhelyezett háttér hangsugárzók szólaltatják meg. Ez eredményezi azt a hangteret, mely a nézőt a látott világba helyezi, s annak sokkal inkább aktív részesévé, semmint passzív szemlélőjévé teszi.

Az erősítők feladata a jelforrástól (LP, CD, magnó stb.) érkező hangfrekvenciás jelek feszültségszintjének, teljesítményének erősítése, úgy, hogy a jelalak közben a lehető legkisebb mértékben torzuljon. Ezt ún. aktív és passzív áramköri elemekből felépített kapcsolásokkal érjük el, az erősítő tápegységéből érkező egyenfeszültség modulálásával. Az aktív elemek lehetnek csövek (elektroncsövek), tranzisztorok, FET-ek, és ezek kombinációja.

8 ohmos erősítőhöz csak 8 ohmos hangsugárzót szabad használni?

A hangsugárzók impedanciájának (váltakozó áramú ellenállás) illesztése a csöves erősítők esetén fontos, azok ugyanis érzékenyen reagálnak a terhelés változására. A tranzisztoros modelleknél a gyártó által megadott terhelési impedancia nem azt mutatja, hogy milyen ellenállású hangsugárzókat használhatunk, hanem a minősítő mérések megítélése szempontjából lényeges.

Ugyanis kisebb ellenállású terhelés esetén az erősítők általában nagyobb teljesítményt adnak le. Így csak akkor lehet két erősítő teljesítményét összehasonlítani, ha mindkettőt azonos impedanciájú (mondjuk 8 ohmos) terheléssel terhelik. Vagyis nyugodtan használhatunk 4 és 8 ohmos hangsugárzókat is bármelyik erősítővel.

Későbbiek során megpróbálom kibővíteni a házimozis tartalmakat is, de idő hiányában sajnos nem megy könnyen. 

 
 

 

Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 51766
30 nap: 290
24 óra: 10