Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hangszóró információk

Tegyük fel hogy a szénakazalból ( rengeteg sok webáruház, erre szakosodott boltok ) megtaláltuk a tűt, vagyis a nekünk megfelelő hangszórót amihez dobozt akarunk építeni. De mielőtt nekifognánk meg kell vizsgáljuk az adott hangszórónk paramétereit.

hsz.jpg

A, ábra a hangszóró felépítése

Szóval mint ahogy az (A) ábránk mutatja így néz ki egy dinamikus hangszóró felépítése, nekünk építőknek az egyik fontos adat majd a beépítési átmérő lesz. De előtte egy kicsit vizsgáljuk meg más szempontból is a hangszórónkat! Gondolhatjátok a hang szempontjából lényegesen döntő szerepe van a membránnak, ez egy adott nagyságú felület ami egy bizonyos mértékben mozgatja a körülötte lévő részecskéket. Ha a tekercsben ingadozó erősségű áram folyik, akkor az megmozgatja a lapot (kónuszt), ami az áram erősségének megfelelően kitér. A hallható frekvenciatartományban (20 Hz - 20 kHz) ezt hangként érzékeljük. Vagyis 20Hz alatt infrahangról, 20Khz felett pedig ultrahangról beszélünk. A kosár anyaga hangszóróként változhat, ebből érdemes lesz majd a stabilabb verziót választani, ha egy mód van rá kerüljük a könnyen hajló nagyon vékony lemezkosarakat.

500410_reflex_r_300_hangszoro_.jpg

A porvédőnek is jutott szerep mint pl. esztétika és védelem. Itt említeném meg, hogy ha véletlen benyomódást szenvedne el közepünk ( kónuszunk ) akkor porszívóval kihúzható egyes esetekben, vagy a festőragasztós lehúzós módszer sem rossz. A membrán felfüggesztése, tehát a széle lehet szövet, szivacs, vagy akár gumi is, ezekből a fajtából két féle van, amit a képen is látsz kidudorodik tehát pozitív perem,  ( A ábra ) vagy ennek ellentéte a negatív perem, szintén hangszóróként változhat, talán manapság ritkább a negatív változat.

Mágnesből is létezett többféle mint pl. alnico, ferrit, neodym. Nagyobb különbség talán a neodymnál látható, ugyanis ebből a fajtából nem kell olyan nagy, mivel lényegesen erősebb, viszont ennél fogva drágább is. Sajna van egy rossz tulajdonsága a melegedés, ebből a szempontból nem igazán jobb. :( Talán később majd kerül ki valamilyen hibrid megoldás is erre. Szóval, hogy a hangszórók kapjon némi feszültséget ( izgalmi állapotba hozzuk :) kell lennie rajta csatlakozásnak vagyis terminálnak. Ebből a fajtából is több létezik a legismertebb a sima léc ( forrléc ) ilyenkor + és egy - jelölés van még ennek alapján kell ráforrasztanunk a hangszórónkra a kábelt + rész a piros a negatív pedig a fekete szokott lenni a hangszóróvezetékünkön. A második típus a csavaros, itt bedugjuk a kábelt és csak rá kell szorítanunk a már blankolt vezetéket! Van még ennél is egyszerűbb dolgunk a nyomós szorítóssal, amit a B, ábrán láthattok.

 

salsqp.jpg

B, ábra variáció egy csatlakozásra.

Hangszóróinkat nagy eséllyel kiveséztük, külsőre ennyi tudás most elég lesz, nézzünk a hozzá tartózó paramétereket mit is jelöl valójában, és akkor már maradjunk is a fenti B, ábrán látható hangszórónál.

átmérő: 300 mm
• Pz / Pn: 300 / 150 W
• f: 30 - 1.000 Hz
• SPL1 W/1 m: 91 dB
• mágnes súlya: 50 Oz

Szóval ezek lennének a gyártó által megadott alap adatok, később kitérek a bővítettre is, szóval 30cm-es átmérő 150watt névleges teljesítmény, az utóbbi a zeneit jelöli, érdemes minden esetben az RMS-t, vagyis jelen esetben a névleges adatot (Pn ) figyelembe venni.

A marketing ( PMPO ) Zenei / Max wattok és társai, már más lapra tartoznak, de jó példa erre egyes gyártók / forgalmazók amikor egy HiFi hangfalnál ami 8"-os 1Kw.ot ad meg terhelés oldalról. Valószínűleg érdemes a sarokhoz közelíteni és rányomni a bizonyos X.-re. Noha olcsóságuk mellett érzékenységükre is hazudnak, és cicomázott adatokat közölnek ami nem fedi a valóságot. 

aaaaa.jpg

Példa egy említett párra.

A lényeg, hogy inkább kérdezz érdeklődj utána, akár fórumokon, barátoktól, ismerősöktől, de ezeknek aztán végképp ne dölj be, ugye nem barlangban élünk ha érted a viccet !

Az f érték jelöli az adott hangszórónk frekvencia menetét, jól megfigyelhető, hogy maximum 600hz-ig visz át, ez bizony egy mély-sugárzó, tehát mély-hangszóróról ( subwoofer ) beszélünk.

Kis megjegyzés ide vonatkozólag, hangszóróik eltérő frekvencia tartomány lesugárzására készülnek. Beszélhetünk: mély - közép, és magas-sugárzókról is, ezekre más és más frekvenciamenet vonatkozik.

34538_hangfal.jpg

B ábra, Házimozi fronthangfal az említett 3 utas felállásban.

Ha egyszerűségre vágynánk, vagyis megelégszünk a 2db hangszóróval is egy adott HiFi láncban, akkor nekünk széles-sávú hangszóró kell, ami frekvencia menetét tekintve "széles", tehát adott tartományban akár 50-18Khz ig képes megszólalni.

570304-woden_design_victors_fullrange_speakers.jpg

C ábra, Tölcséres szélessávú hangsugárzók avagy "egy út mindenek felett" 

Milyen jó is nekünk, hogy van ilyen hangszórónk gondolnánk, bizony akad velük gond, de ha képesek vagyunk kompromisszumokra akár egy hallgatható hangfalként is tekinthetünk rájuk. A gond ott kezdődik, hogy ha az említett hangszórónk túl kicsi mondjuk 10cm körüli vagy alatta nagyon kevés lesz a mély tartományunk, igaz ez nem is csoda. Azt mondom, aki ilyesmi tervbe szeretne befektetni minimum 13, de inkább 15cm-es hangszóróval kezdjen neki. Jobb alsó határfrekvenciával a cél érdekében, és talán szélesebb lesz a tér is. Kis hangszóró esetében elég pontszerű lesz a megszólalása így még egy ok a nagyobb sugárzó használatára. Szóval ilyenek ezek a típusú hangszórók.

1983_orion_hangfalak.jpg

Otthoni céljainkra rengeteg változatból konstrukciókból válogathatunk kedvünkre mint említettem az elején a szénakazal és a tű esetét sajna itt is ezzel kell szembesülnünk. Régebben nem volt ennyire telített a piac hangfalakból, és jobban ügyeltek a minőségre is. Manapság sorozatgyártás van, a régi jó márkák is követik a tendenciát ennél fogva nagyon nehéz kifogni egy igazán jó darabot. Nem beszélve arról, hogy egyre kevesebb egyedi termék jön le a "szalagokról". Manapság azt mondom építeni csak úgy éri meg ha van egy részről egy kevés szerszámpark. Más részről pedig kellő elszántság az építés iránt. Azt kell mondjam, hogy most építeni nem olcsóbb mint megvenni egy kész hangfalat. Talán PA vonalon van több remény erre ! Viszont a sok megpróbáltatás után, még is van abban valami ha leülhetsz a saját terméked ( építményed ) elé, és az első bekapcsolás...mindig van benne némi varázs.

Viszont néha csalódunk is, de ez sose keserítsen el a továbbiakra nézve. Nem minden sikerülhet elsőre, vagy nem biztos hogy ezt álmodtuk meg éppen, ( új termékeknél ügyelni kell a bejáratódási szakaszra is, hagyjunk időt pár hét után változni fog a hangfalunk hangja ) inkább még egy ok arra, hogy folytassuk amit nehezen elkezdünk. :)

Szóval a széles-sávú hangszórókról már beszéltünk jöjjön hát a 2 utas verzió, ebben a konstrukcióban adott egy mély és egy magas-sugárzó. Szerintem a legtöbb kezdő építőnek ezt javasolnám első építéshez. Mikor kiválasztottuk a webáruházból, vagy boltból lévő hangszórókészletünket, azaz 2-2db hangszórót, utána kell járnunk a meglévő adatoknak, tehát érdemes egy ceruzát és lapot előkészíteni.

Hangszórókészletünk : HA31-422G + DT 99 Dóm

Szóval mint mondottam lapra írjunk fel pár adatot, mint pl. mély-magas, F érték átvitele. Esetünkben így alakulnak az adatok.: 50-5Khz , 1,5-18Khz érdemes olyan hangszórót választani amin a T/S paramétereket is feltüntetik, tehát nem csak alap adatokat adnak meg, hanem a bővítettet is. Ezen túl frekvencia és impedancia diagram is szerepel az oldalon valamilyen formában, ezt láthatjátok a D ábrán.

a2.jpg

D ábra magas-sugárzónk átvitele

Tehát megvan a mély-közép hangszórónk, nézzük meg közelebbről az adatokat, legelső a QTS érték mindig ez mutatja meg, hogy a hangszórónk milyen ládába építhető be, és fontos szempont lesz. Egy részről a doboz nagysága, reflexes megoldáshoz mindig nagyobb doboz szükségeltetik, és itt most meg is adnék egy arányt, amit nagy vonalakban alkalmazhatunk:

Ø 130 (5") - 5 Liter , Ø 165 (6,5") - 15 Liter , Ø 200 (8") - 20  Liter , Ø 250 (10") -30 Liter , Ø 300 (12") - 60 Liter


Ø 380 (15") - 120 Liter , Ø 460 (18") - 180 Liter

Jelenlegi hangszórókhoz már van a saját oldalán is ajánlás szóval mi is ebből indulnánk ki, de azért látszik a közelítő értékeknél hogy hasonló aránnyal dolgozunk mi is. Más részről az is számítani fog, hogy neked mennyi helyed van otthon ahova a dobozt elhelyezed majd. A mi dobozunk 67 liter lesz, tehát reflex kialakítású. ( Ha zárt lenne akkor körülbelül 10 literrel kevesebbel is beérnénk ennél a hangszórónál. )

Szóval így nézne ki a dobozunk első ránézésre, tehát valami ilyesmit kellene rajzolni a már meglévő frekvenciák alá:

a23.jpg

Tehát 340x340x580=67 Liter külső doboz méretben, a hasznos belső méretet úgy tudod kiszámolni, hogy egy részről levonod az anyagvastagságot, ami átlagban elmondható, hogy 1,6cm-2cm körül szokott lenni, más részről ebből a mély-hangszóró kosár, és mágnes részét is ki kell vonnunk. Láthatjátok, ha igazán pontosan akarunk dolgozni, még ennél is nagyobb dobozra lenne szükségünk ahhoz, hogy a hasznos belső 67 literes legyen. Nekünk relatíve most kicsi a szobánk, és nem szeretnénk túl nagy dobozzal dolgozni tehát ebbe kell beleférnie a fent említett hangszórókészletnek.

Szóval megterveztünk a leendő dobozt, kialakult egy kép arról hogy is fogjunk neki. A neten egyébként rengeteg hangfalterv kering különféle bonyolult megoldásokkal, ami már említettem még komolyabb gépparkot igényelne. Mi most ezt az egyszerű tervnél maradnánk. A tervnél látható reflexcsövekhez direkt nem írtam semmit, egy részről lehet neked nem tetszene hogy az előlapon helyeztem el, igazából felőlem lehet a hátlapon felül is ha neked jobban tetszik ott 1db. És persze nem fontos kör alakzatnak lennie, akár a doboz anyagából is kialakítható a reflexcső.

Ahhoz, hogy a dobozunk és a hangszórónk együtt alkossanak egy rezgő rendszert, egy bizonyos hosszúságú csőre lenne szükségünk. No igen, de milyen hosszúságú kellene ehhez vagy úgy általában ?

Erre van egy nagyszerű oldalam ahol ki tudjátok magatok is számolni már, ha megvan a doboz méretei, tehát a liter amit hangolni szeretnél. Katt az alábbi linkre az oldal eléréséhez: New Duett

ref.jpg

Itt görgess a reflexcső méretezése részhez, én már kitöltöttem adatokkal, így nézne ki a mi ládánk 45Hz -re hangolva, vagyis 11,5cm hosszúságú csőre lenne szükségünk. Nagy vonalakban elmondható, hogy eljutottunk az első dobozunk megtervezéséhez.

 

 

 

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< December / 2020 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 42176
30 nap: 765
24 óra: 17